Guiden till att välja den perfekta tapeten för ditt hem: Besvara dessa frågor för att hitta rätt!

13.7.2023

Att välja rätt tapet kan vara en utmaning, med så många alternativ att välja mellan. Få insikt i vad du bör tänka på innan du köper en tapet och skapa en väggdekoration som verkligen speglar din stil och personlighet. Utforska faktorer som budget, rummets syfte, mönster, färger och materialval för att göra det bästa valet för ditt hem. Här är 10 exempelfrågor att reflektera över innan du beställer tapeter till ditt hem:

InTheOak 1 Image roomshot detail

 

1. Vilken budget har du för dina tapeter?

Ta hänsyn till din budget och satsa på tapeter av hög kvalitet. Tapeten pryder ofta väggarna i många år, och om kvaliteten är bra håller tapeterna sig fina längre tid. Om du tänker att tapeterna ska sitta uppe i 10-20 år är årskostnaden på en dyrare tapet inte heller så hög.

2. Vilket rum ska du tapetsera?

En vardagsrumstapet kan se ut hur som helst – vill du att tapeten är ett blickfång och något utöver det vanliga, eller kanske sobert elegant? En kökstapet är ofta ombonad och hemtrevlig, köket är det rum där vi umgås och trivs med familjen. En sovrumstapet är lugn och harmonisk, här ska både kropp och själ få vila. En barnrumstapet får vara glad och livfull och sätta fart på fantasin. Tänk på vilket rum du ska tapetsera och vilken atmosfär du vill skapa där.

 

Ett vackert exempel på en stilren och lekfull barntapet är Borås-tapeten; forest friends

Ett vackert exempel på en stilren och lekfull barntapet är Borås-tapeten; forest friends

3. Funkar alla tapeter överallt?

När det gäller att välja tapeter är det viktigt att tänka på vilket rum du planerar att tapetsera. Medan de flesta tapeter kan passa i de flesta rum, finns det några faktorer att överväga när det kommer till våta utrymmen som badrum. Badrummet har en hög fuktighet och det kräver särskilda tapeter som kan tåla dessa förhållanden. I Aveos sortiment hittar du ingen specifik "våtrumstapet", men det finns många alternativ som kan fungera bra i gästbadrum eller andra utrymmen utan direkt kontakt med vatten.

4. Vad ska det vara för tapettyp?

Det är viktigt att börja fundera på dina egna behov och önskemål. När det kommer till att välja tapeter till ditt hem, fundera över vilken stil och mönster som tilltalar dig mest. Blommiga tapeter ger en fräsch och naturlig atmosfär, geometriska mönster ger en modern touch, djurtapeter tillför personlighet, och vintage- eller retrotapeter ger en charmig känsla.

Välj en tapet som skapar din önskade atmosfär i rummet. En tapet som återspeglar dig som person gör ditt hem mera personligt och framförallt mera dig. Låt tapeterna bli en viktig del av ditt heminredningsprojekt och skapa en unik känsla.

 

Tapeten Golden Arches är en geometrisk men samtidigt minimalistiskt alternativ

Tapeten Golden Arches är en geometriskt men samtidigt minimalistiskt tapet alternativ

5. Vilken färg vill du ha på tapeten?

Färgerna i vår omgivning kan ha en betydande inverkan på vårt humör och den atmosfär vi skapar i våra hem. Här är mer specifika förklaringar om hur olika färger kan påverka ditt rum:

Blå tapeter: Blått är en färg som ofta förknippas med lugn och avslappning. Blå tapeter kan skapa en fridfull atmosfär i rummet och kan vara särskilt passande i sovrummet eller andra rum där du vill skapa en känsla av ro.

Gröna tapeter: Grönt är en färg som förknippas med naturen och ger en känsla av harmoni och balans. Gröna tapeter kan ge rummet en känsla av lugn och fräschhet, och de passar särskilt bra i rum där du vill skapa en avkopplande och naturlig atmosfär.

Rosa tapeter: Rosa är en färg som ofta associeras med romantik, kärlek och trygghet. Rosa tapeter kan ge rummet en mjuk och feminin touch och passar särskilt bra i sovrummet eller i rum där du vill skapa en romantisk och mysig tillvaro.

Gula tapeter: Gult är en färg som förknippas med energi och glädje. Gula tapeter kan ge rummet en uppiggande och solig atmosfär. De passar särskilt bra i rum där du vill skapa en positiv och energifylld stämning, som exempelvis i köket eller i barnrummet.

Det är viktigt att komma ihåg att färgens påverkan kan variera beroende på nyanser och intensitet. Ta dig tid att välja en färg som passar din personliga stil och den stämning du vill skapa i ditt rum.

6. Ska du tapetsera en vägg eller hela rummet?

Fototapeter och tapeter med mycket färg och stora, iögonenfallande mönster passar ofta bra på en vägg i rummet, gärna i kombination med lugna och neutrala tapeter på övriga väggar. Lugna tapeter och tapeter med små mönster kan med fördel tapetseras på alla väggar i rummet. Valet mellan att tapetsera en vägg eller hela rummet beror på den estetiska effekt du vill uppnå och vilken känsla du vill förmedla i ditt hem.

Tapeten Swaying Reed från Rebel Walls är ett bra exempel på en fototapet

Tapeten Swaying Reed från Rebel Walls är ett bra exempel på en fototapet

7. Väljer du non woven-tapet eller papperstapet?

Med non woven-tapeter stryks tapetklistret rätt på väggen, vilket gör appliceringen enkel och snabb. För papperstapeter appliceras klistret på tapeten som sedan får svälla en stund. Non-woven-tapeter ger flexibilitet och enklare justeringar vid upphängning, medan papperstapeter har sin egen charm och passar vissa inredningsstilar. Följ tillverkarens instruktioner noggrant för bästa resultat. Välj den typ av tapet som passar dina preferenser och behov när det gäller applicering och installation.

 

Woods tapeten från Cole & Son är en Non Woven tapet.

Woods tapeten från Cole & Son är en Non Woven tapet.

8. Söker du vinyltapeter?

Vinyltapeter i Aveos sortiment har en plastbelagd yta och är mer tåliga mot fukt jämfört med andra tapeter. Det är viktigt att notera att även om de tål mer fukt, uppfyller de inte våtrumsstandard och bör därför inte användas i våtrum. Var noga med att följa rekommendationerna för användning av vinyltapeter och placera dem i rum där fuktigheten inte når nivåerna som krävs för våtrum.

Harlequin tapeten Chronicle är ett exempel på en tålig Vinyltapet

Harlequin tapeten Chronicle är ett exempel på en tålig Vinyltapet

9. Vem ska tapetsera?

När det gäller att tapetsera kan du välja att göra det själv eller anlita en professionell tapetserare. Om du är nybörjare och tapetserar för första gången kan det vara fördelaktigt att välja en non-woven-tapet med tydlig mönsterupprepning och enkel applicering. Du kan också välja en tapet utan mönsterupprepning för att undvika utmaningar med matchning. Om du är en erfaren tapetserare eller anlitar en professionell kan du fritt välja bland olika mönster och stilar baserat på dina preferenser och expertisnivå.

Anpassa valet av tapet efter din erfarenhet och förmåga för att uppnå bästa resultat!

10. Vill du utforska tapetprover?

För att fatta ett välgrundat beslut inför ditt tapetval rekommenderas att köpa hem tapetprover av de tapeter du är intresserad av. Genom att se tapetens färger och uppskatta mönstrets storlek i din egen miljö kan du få en bättre uppfattning om hur de kommer att passa in i ditt rum.

I Aveos webbshop kan du enkelt köpa tapetprover i A4-storlek från ett stort urval av tapeter. Genom att beställa proverna får du möjlighet att se och känna på tapeterna innan du fattar ett beslut, och de levereras direkt till dig för bekvämlighet.

 

 

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara noggrann och tänka igenom dina val innan du köper tapeter till ditt hem. Ta hänsyn till din budget, rummets syfte, stil, färger, tapettyp och tapetseringsmetod. Genom att göra välgrundade beslut kommer du skapa en vacker och harmonisk inredning som du kan njuta av under lång tid.

Hoppas denna artikel hjälpte dig framåt i ditt tapetval, lycka till!