Hur man målar med Kalklitir

Kalkfärgen Kalklitir kan målas direkt på tapet, om tapeten är slät och sitter bra fast. Med två varv målning täcks också den mest färgglada tapet över.

Hur man målar med Kalklitir

Vi har genomfört en liten mini-renovering i ett hus i Vasa. Vi har målat om och givetvis valde vi att måla med Kalklitir.



Innan var väggen i fråga tapetserad med en mycket färggrann och stormönstrad tapet i starkt annillinrosa och guld. 



Inget förarbete behövdes då vi valde att måla rakt på tapeten i det här fallet, endast maskeringstejpning av kanterna. Dock kan resultatet variera beroende på hurudan tapet man har under. En strukturtapet kommer inte att bli slät om man målar rakt på den med kalklitir, strukturen kommer att synas genom färgen. Detsamma gäller glasfibertapeter. Kalklitir fäster heller inte på en blank vinyltapet eller på blank oljefärg. I dessa fall rekommenderar vi att man tar ner tapeten först eller grundmålar innan man stryker på kalklitir. Det är också värt att minnas att tapeternas skarvar kan skymta under färgen om man inte slipar och spacklar ner dessa innan. Kalklitir fäster ej heller rakt på spackel, utan man behöver grundmåla ovanpå spacklet.

För att måla med Kalklitir behövs följande:

 



- Kalklitirpulver (levereras i 1 kg:s påsar som räcker till två varv och 6-10 kvadratmeter yta), 1,7 l kallt vatten (man kan ta lite mindre om man målar på en yta som drar i sig mycket tex gammal stockvägg eller rappad omålad yta. Har man en mycket porös tapet under och inte vill att den ska blötas upp så kraftigt kan man också minska mängden vatten något.

-En visp. Det fungerar fint med vanlig köksvisp, också handvisp-versionen, inga kraftiga verktyg behövs.

-Pensel av naturborst ämnad för Kalklitir, hittas HÄR.

Vispa ner pulvret i vattnet lite i taget.




Låt stå och vispa emellanåt i ca tio minuter. Slutprodukten kommer se ut såhär. Som lervatten. Eller mycket tunnt utblandad fincement. Nyansen kommer även att vara mycket mörkare än när färgen är torr, låt inte detta skrämma er. 

Beroende på vilken teknik man målar kan man åstadkomma olika slutresultat. Vill man ha en helt slät yta kan man givetvis rolla färgen men då försvinner i vår mening delvis vitsen med att välja Kalklitir som ska ge en levande yta. Raka penseldrag upp och ner ger en något flammig yta med lodräta drag. X-strokes tekniken ger ett mjukare intryck som liknar en rappad vägg. 



Färgen torkar inför ögonen medan man arbetar med den. Till först ger den intryck av att inte täcka alls men redan inom en halvtimme utvecklas färgen vartefter den torkar och den börjar täcka. Viktigt är att färgkanten inte får torka utan hålls våt, pausa alltså inte mitt på väggen det torkar SNABBT, man får skynda på för att hålla kanten våt. Behöver man pausa bör man göra det i skarven mellan olika väggar inte mitt på en vägg. Börja heller inte måla uppifån och hela vägen ner på ett stycke av väggen för att sedan börja uppifrån och arbeta neråt igen, då kommer färgen att bilda våder med ränder mellan som tapeter.

Vi valde x-strokes tekniken till vår vägg. Så här ser varv ett ut medan färgen är våt och bilden nedan är när varv ett har torkat.


Varv ett har torkat ca 1,5 timme senare och täcker redan så här väl. Varv två åker på.

Slutresultatet efter två varv Kalklitir. Vi målade med nyansen Simplicity som är en elegant mjukt grålila nyans. 


Lycka till med målandet!