Tapettrender 2024 - Mjuka former och modiga val

Välkommen till Aveos exklusiva inblick i 2024 års tapet- och inredningstrender. Jag är Anna Häggblom, VD för Aveo, och jag har haft privilegiet att vara en del av inredningsvärlden i över 17 år. Genom årens lopp har jag sett trender komma och gå, men 2024 är ett år som sticker ut. Det är ett år fyllt av förnyelse och återupptäckt, där vi omfamnar det mjuka och organiska, och samtidigt hyllar det tidlösa och autentiska. Följ med mig på en resa genom de mest spännande trenderna som kommer att forma våra hem och hjärtan det kommande året. Dessa trender är inte bara om yta och stil; de är ett spegel av våra värderingar och drömmar i en tid av förändring. Låt oss dyka in i en värld av färg, form och känsla, där varje val vi gör reflekterar vår personliga berättelse.

Tapettitrendit 2024 v2

Rambling Rose, Morris & Co

Böjligt, mjukt och accepterande former dominerar tapetåret 2024

Precis som vi sett tidigare påverkas vi av vår oroliga värld, vilket ger uttryck i det vi uppfattar som fint. Vassa mönster får ge vika för mjuka, böjliga former – något vi storgillar eftersom vi människor mår bra av mjuka, organiska, accepterande former.

Rött, purpur och riktigt gröna tapeter kommer upp på väggen

Rött, en färg som länge saknats på våra väggar, har börjat återvända, inledningsvis i form av terracotta och varma beige nyanser. Nu ser vi starka röda toner tillsammans med djupa, kraftiga gröna nyanser. Vi strävar efter värme, färg och form i vår omgivning.

Färger på färg och geometriska mönster

Vi observerar en ökning av tapeter gjorda med målade tekniker, akvarellteknik, akrylteknik, men också ritade mönster, kanske som en reaktion på alla AI-genererade bilder eller för att verkligheten just nu känns lite för skarp. 

Låt bli att matcha - Det passar ändå 

Detta är en trend som vi verkligen älskar för dess accepterande natur. Blanda det du gillar, oavsett om det "passar" ihop eller inte. Tänk möjligen på intensiteten i färger och former, men i övrigt, ös på. Ta det du gillar och ta mycket av det! Så lätt och så rätt 2024!

Tapeter i taket är ingen microtrend år 2024

Detta har länge varit en bubblare, men nu ser vi en ökning av tapeter i taket. Boråstapeter har lanserat en hel tapetkollektion med tapeter som gör sig extra bra i taket. Om du vill smygtesta trenden, börja med gästtoaletten eller tvättstugan. Vi tror att detta är året då trenden med tapeter i taket verkligen tar fart. Våra molnvita tak får ge vika för himlar i blått, med fåglar, löv och andra spännande mönster.

“Livet är för kort för vita väggar och tak.”

William Morris – Inspiration nummer 1 för 2024

Vi ser många nyheter som påminner om denna stora designer, en av våra favoriter. Hans mönster, skapade utan modern teknik i slutet av 1800-talet, står sig starka än idag. Vill du ha en tapet som fortfarande känns rätt om 15 år, då är Morris vårt tips.

Ekologiska trender – Från buzzword till standard

De ekologiska trenderna som varit i fokus de senaste åren har nu blivit en självklarhet. 2024 är tapeterna giftfria, tryckta på certifierat material, och hållbarhet är inte längre bara en trend, utan en del av vårt sätt att leva och arbeta.

Försiktigt med lyx

2024 är ett år där vi ser en minskning av lyxiga inslag som guld, glitter och allmän prålighet. Detta kan ses som en reaktion på hållbarhetstrenden och de tuffa tiderna med corona, krig och stigande räntor. Men vi förutspår en återkomst av glamour när världen stabiliseras. Med fred kommer frihet och glamour. Så vi håller tummarna för att vi snart ser mera glamour i våra trender. 

Våga välja det som är rätt för dig just nu

Trender är bara vägledande det är ju du som ska leva i ditt hem, så våga välja det du gillar. Modiga och personliga val brukar leda till de mest tillfredsställande resultaten! Även om du nästan inte vågade göra valet.  Vill du ha hjälp med att förnya ditt hem så finns vi här. Vi hjälper våra kunder enligt deras utgångspunkt. Kan vi inte träffas IRL kan vi såklart jobba ihop digitalt! 

 

Trendrapporten är skriven av vår VD Anna Häggblom som jobbat med inredning i 17 år.