Välj tapeter till sovrummet – tio tips

Sovrummet ska vara din oas där du slappnar av och sover gott - och stänger omvärldens brus ute. Här tipsar vi om sovrumstapeter som gör ditt sovrum harmoniskt och ger god nattsömn.

Vilda sininen rauhallinen kuvatapetti makuuhuoneeseen Sandbergilta 662 26

Tapeten Vilda från Sandberg är perfekt i sovrummet.

När man ska tapetsera ett sovrum finns det många faktorer att ta i beaktande. Tapeten ska vara harmonisk och ha ett rogivande mönster, färgerna ska vara lugna och avslappnade. I sovrummet vill du koppla av från vardagens stress och återhämta dig inför nya utmaningar följande dag. 

 

1. Blå sovrumstapeter skapar harmoni

Blåa tapeter är ett säkert val till sovrummet om du vill sova gott. Blått skapar trygghet och en avslappnad stämning. Alla blå toner är lugnande, men om rummet är litet är det bättre att välja en ljusare tapet eftersom mörka färger gör rummet mindre.


Jennie


Hip Rose

Into the Woods

Dancing Crane

 

Sandbergs Jennie är en tapet med stora mönster av blad. Den harmoniska tapeten passar utmärkt i sovrummet.

Boråstapeters Hip Rose är en populär tapet. Den har ett lugnt, blommigt mönster som passar fint i sovrummet.

Långelid/von Brömssens trädtapet Into the Woods, här i en kamouflagefärgat blågrönt, är charmig och samtidigt rofylld. Den finns också i en turkosgrön och en dimblå variant. Alla tre färgerna gör sig bra i sovrummet.

Dancing Crane från Boråstapeter och Engblad & Co är en klassisk fågeltapet som passar bra i sovrummet. Också den finns i en ljusare, blåvit variant.

 

2. Himmel och hav lugnar i sovrummet

Det är något speciellt med horisonten, vi kan sitta länge och betrakta den på sommarstugan på somrarna och känna hur friden och lugnet infinner sig. Också i sovrummet har hav och himmel en lugnande inverkan.

Sea Sunrise

Horizon

Himmel

 

Rebel Walls fototapet Sea Sunrise med mjuka små vågor som rullar in mot stranden är rogivande.

På Boråstapeters landskapstapet Horizon möts himmel och hav någonstans där långt borta. En fridfull fondtapet till sovrummet.

Sandbergs molntapet Himmel ger känslan av att sova på bomull. Perfekt att tapetsera i taket ovanför sängen, nästan som att sova under bar himmel.

 

3. Gröna tapeter ger lugn sömn

Gröna tapeter på sovrumsväggarna lindrar stress och skapar välmående. När vi vandrar i skogen slappnar vi av och släpper stressen, därför är det bra att föra in naturens gröna färger också i sovrummet. Dessutom sägs grönt motverka mardrömmar, och en god sömn önskar vi alla oss i sovrummet.


Linnea

Kristoffer

Vigor

Nobel Nymphs

 

Sandbergs Linnea tapet är lugnande, med små bladmönster. Den hemtrevliga tapeten tillför värme till sovrummet.
Sandbergs tapet Kristoffer med mjukt formade träddungar är en stillsam tapet, som är perfekt i sovrummet. Tapeten finns i Sandbergs nya tapetkollektion Jordnära.

Rebel Walls muraltapet Vigor är tar naturen in i sovrummet, men samtidigt också lite mera färg. En levande, men ändå lugn tapet.

Fågeltapeten Nobel Nymphs från Littlephant är en rofylld tapet med svanar som simmar omkring i en näckrosdamm.

 

4. Rosa sovrumstapeter för trygghet och romantik

Sovrumstapeter i rosa och rött är romantiska men samtidigt rogivande. Rosa sägs också lugna och motverka ilska. 

Summer Wind

Meadow

Pink Dawn

June

 

Stormönstrade muraltapeten Summer Wind från Rebel Walls är väldigt romantisk med jättestora rosa rosor. Som en fantastisk tavla.

Littlephants tapet Meadow är lugn och stillsam med vajande strån. En trygg sovrumstapet som är romantisk och rogivande.

Muraltapeten Pink Dawn från Rebel Walls med rosa gryningsljus är helt fantastisk och en mycket vacker sovrumstapet.

Majvillans tapet June är egentligen en barnrumstapet, men den är inte barnslig utan snarare väldigt romantisk med fåglar och blommor och passar utmärkt också i vuxnas sovrum.

 

5. Tapeter med klös skapar intimitet

Vi fortsätter på romantiktemat. Ibland vill vi att sovrummet ska vara en plats för mer än sömn, och då kanske tapeterna på väggen kan egga fantasin och ta fram vilddjuret i oss.

Vinum Raspey

Firebird

Zebra Skin

Nirmala

Rebel Walls muraltapet Vinum Raspey har ett tätt, och romantiskt mönster av ekblad, vildhallon och rhododendron. 

Studio Lisa Bengtssons muraltapet Firebird med svanar som sträcker på sig är otjämjd och eggande.

Eijffingers tapet Zebra Skin och Harlequins Nirmala väcker båda vilddjuret inom oss. 

 

 

6. Beige tapeter skapar värme i sovrummet

Beige tapeter på sovrumsväggarna är neutrala och avslappnande. De ger utrymme för dina tankar och skapar känsla av lugn och ro.

Morängen

Thorn Rose

Igor

Twilight Landscape

 

Sandbergs muraltapet Morängen är drömlik och luftig med akvarellmålade blommor. En lugn tapet i beige nyanser som är perfekt i sovrummet.

Rebel Walls blommiga mural Thorn Rose är luftig och romantisk samtidigt som den är svalt beige. En fin sovrumstapet.

Grafiska tapeten Igor från Sandberg har ett mjukt mönster som känns lugnt och avslappnat.

Boråstapeters mural Twilight Landscape är storslagen med berg och himmel som flyter ihop i bruna och beige nyanser. I ett sovrum med den här tapeten på väggen flyger tankarna fritt.

 

7. Grå tapeter gör susen för sömnen

Grå tapeter, både i ljusa och mörkare nyanser, gör sovrummet harmoniskt och dämpat. Dessutom sägs grå toner på sovrumsväggarna göra susen för sömnen, det tackar vi inte nej till.

Asian Pines

Rajapur

Stillness

Wandle

 

Minimalistiska muraltapeten Asian Pines har ett mönster som är handmålat med suddiga penseldrag. En harmonisk sovrumstapet från Rebel Walls.

Grafiska tapeten Rajapur från Cole & Son är gammaldags paisleymönstrad tapet som fungerar bra som sovrumstapet i den här grå nyansen.

Muraltapeten Stillness skapar lugn i sinnet med akvarellmålade stenbumlingar i olika storlekar. Tapeten ingår i tapetkollektionerna Re:Create och Well Being från Rebel Walls, som båda fokuserar på harmoni och välbefinnande och vars tapeter passar utmärkt som sovrumstapeter.

Klassiska William Morris-tapeten Wandle skapades redan på 1880-talet. Den har ett tätt, böljande mönster och skapar lugn i sovrummet tack vare sitt upprepande mönster. 

 

8. Mörka tapeter gör sovrummet mysigt

Genom att välja mörka tapeter skapar du en mysig och ombonad känsla. 

Soho

Gardinum

Bird Sonnet

Indigo Garden

Rebel Walls tapet Soho med sirliga blommor på mörka ränder skapar en ombonad känsla i sovrummet.

Harlequins tapet Gardinum med blommor, grässtrån och fröställningar är perfekt för den som vill ha ett svartvitt sovrum. Inslag av metallfärg ger det lilla extra.

Om man vill kan man använda en tapet som konstverk i sovrummet. Tapeten Bird Sonnet från 1838 Wallcoverings blir en snygg tavla i sänggaveln. Med mörka väggar i övrigt blir rummet ombonat och vackert.

Boråstapeters mörka tapet Indigo Garden är fantasirik och med japanska influenser. En snygg tapet som blir pricken över i:et i ett ombonat sovrum.

 

9. Maskulina tapeter känns lyxiga i sovrummet

Ett sovrum i dämpade färger, gärna med mättade och jordiga toner blir harmoniskt och sobert. Med få färger, som gärna går ton i ton, trivs också mannen i sovrummet.

Pure Strawberry Thief

Linnea

Chalk Mural

Giraffe

Morris-tapeten Pure Strawberry Thief i grått har ett tätt mönster, som ändå är lugnt tack vare att färgskalan är dämpad. Ett harmoniskt sovrum.

Tapeten Linnea från Sandberg är visserligen blommig, men absolut inte för mycket. Med orange toner som plockar upp blommornas färg blir det ett varmt och ombonat sovrum.

Boråstapeters muraltapet Chalk Mural har två färger. Tapeten är varm och kombinerat med bruna och beige toner blir sovrummet trivsamt.

Eijffingers djurskinnstapet Giraffe i blått är maskulin och levande, men ändå lugn. Snygg i sovrummet!

 

10. Några tips till när du väljer sovrumstapeter 

* I sovrummet vill vi slappna av. Välj lugna och luftiga mönster. 

* Mörka och murriga väggar skapar en mysig och ombonad atmosfär.

* Undvik gult och orange i sovrummet. 

* Skrikiga mönster är ingen bra idé där du ska sova. Däremot fungerar enfärgade tapeter mycket bra.

* Tapeter med ojämn yta, till exempel sammetstapeter eller tapeter med linnestruktur upplevs som ombonade och passar bra i sovrummet.

 

Vilken tapet väljer du? Du kan beställa tapetprover på nästan alla tapeter i Aveos webbshop. Då får du känna på tapeten och se den i dina ljusförhållanden. Du kan läsa mera om tapetproverna här.

Vad är non woven-tapet? Hur många rullar tapet behöver jag? I vår stora tapetguide kan du läsa allt du behöver veta om olika tapeter, tapetpassning, materialåtgång. 

Hur tapetserar man? Vilka verktyg behövs? I tapetseringsguiden berättar vi hur man förbereder för tapetsering, vilka verktyg som behövs och hur du ska göra om du tapetserar själv. 

 

Läs mera:

Tapet till vardagsrummet - vem du är styr ditt val

Barntapeter - härliga och häftiga tapeter till barnrummet