Pihlgren & Ritola – finska papperstapeter med lång tradition

Letar du efter en gammaldags tapet eller vill renovera med gamla metoder och material? Då är sannolikheten stor att Pihlgren & Ritolas traditionella papperstapeter passar utmärkt i ditt hem. Vi har gjort en djupdykning i den finländska tapettillverkarens historia och valt ut våra favorittapeter.

Pihlgren Ritola suosituimmat tapetit

Appelsiini.

1. Appelsiini – en retrotapet

Retrotapeten Appelsiini designades på 1950-talet. Den populära och fräscha apelsintapeten är en pigg färgklick till exempel i köket. Denna gammaldags tapet ingår i Retrotapeter-kollektionen och återfinns i många skandinaviska hem.

Retrotapeter-kollektionen är en tidsresa från 1950-talet till 1970-talet. Här finns tapetfabrikens mest nostalgiska mönster från olika årtionden, till exempel Lumikide, Taikayö, Tammenlehti och Viilu.

 

Kiurujen yö

2. Kiurujen Yö – älskad fågeltapet från 1958

Blommiga fågeltapeten Kiurujen Yö skapades av finländska formgivaren Birger Kaipiainen 1958. Tapeten är en bästsäljare i Aveos utbud bland Pihlgren & Ritolas papperstapeter. Den ingår i kollektionen Finska designtapeter.

Birger Kaipiainen är känd för sitt porslin med frukter, blommor och fåglar, han designade bland annat Paratiisi, Apila och Sunnuntai för Arabia. I Pihlgren & Ritolas designtävling 1958 skapade han fågeltapeterna Kiurujen Yö och Ken Kiuruista Kaunein. Läs mer om designtävlingen längre ner.

 

Lukko

Lukko

Lukko

3. Lukko – jugendtapet med blommor

Lukko tapeten är en täckt och regelbunden blommig tapet som samtidigt är slingrande och randigt. Den jugendinspirerade tapeten ingår i Klassiska tapeter -kollektionen, och vissa färger i Specialbatch tapeter

Klassiska tapeter -tapetkollektionen innehåller tapeter från olika tidsperioder och stilinriktningar, allt från nyklassisism och jugend till nyrenässans. Här återfinns empiretapeten Herttuanhovi, jugendtapeterna Lumme, Jugend-Kausi och Jugend-Tulppaani, gustavianska Romanssi och Rusetti, biedermeiertapeten Mainiemen Kartano och många fler.

 

Juhannusruusu

4. Juhannusruusu – romantisk blommig tapet

Eleganta blommiga tapeten Juhannusruusu är en klassiker i Pihlgren & Ritolas sortiment. Tapeten har designats av finländska konstnären och formgivaren Ritva Kronlund som jobbade på Pihlgren & Ritola. Hon har också skapat bland andra Avaruuslintu, Perhonen, Pantteri och Rock 'n Roll. Juhannusruusu tapeten garanterar dig ett tidlöst vackert hem, bekanta dig med tapetens andra färgalternativ och hitta det som passar din stil bäst!

 

Niittyleinikki

5. Niittyleinikki – sommarskön blommig tapet

När ängarna fylls av blommande smörblommor, vet vi att sommaren verkligen är här. Niittyleinikki, en tapet designad av Ritva Kronlund, fångar denna känsla perfekt med sin luftiga och fräscha design. För Pihlgren & Ritola är tapeter mer än bara en vacker yta - de är ett uttryck för vardagskonst och inredningsglädje i dess renaste form.

En annan tidlös klassiker som har hittat vägen till många finska hem är den blommiga tapeten Kirsikkapuu. Med sin liknande stil erbjuder den en charmig och livfull touch till varje rum. 

 

Williamin Kyönnös

6. Williamin Köynnös – sofistikerad medaljongtapet

Medaljongliknande tapeten Williamin Köynnös (tidigare namn William Morris -tyyliin) är tydligt inspirerad av brittiska Morris & Co:s tapeter. En stormönstrad och vacker medaljongtapet som fås i fem färgalternativ. Tapeten Williamin Köynnös erbjuder en unik kombination av traditionell charm och modern estetik.

Herraskartano är en annan vacker medaljongtapet med inspiration från nyrenässansen. Denna tapet är en hyllning till historiens konstnärliga arv, samtidigt som den erbjuder en tidlös skönhet som passar i alla hem.

 

 

Paratiisi

Paratiisi

 

7. Paratiisi – Ritva Kronlunds grafiska retro tapet

Tapeten Paratiisi, designad av Ritva Kronlund, är en perfekt blandning av retroinspiration och modern design. Det grafiska mönstret, som är fyllt med fåglar, blommor och blad, skapar en symmetrisk harmoni som är både tilltalande och lugnande för ögat. Dessutom kommer Paratiisi i en mångfald av färgalternativ, hela sex stycken.

Oavsett om du föredrar en mer subtil ton eller något mer djärvt och livfullt, finns det garanterat ett alternativ för dig!

 

Hyasintti

 

8. Hyasintti – klassisk blommig papperstapet

Hyasintti, en jugendinspirerad tapet, bjuder på ett tätt och regelbundet mönster som ger en känsla av harmoni och balans. Dess sofistikerade design är en hyllning till jugendstilens elegans och detaljrikedom. Denna vackra tapet är mer än bara en väggdekoration - den är en konstnärlig tolkning som förvandlar varje rum till en estetisk upplevelse. Hyasintti erbjuds i fyra färgalternativ, vilket ger dig möjligheten att välja den nyans som bäst kompletterar ditt hem och din personliga stil!

 

Sembramänty

9. Sembramänty – naturnära tapet för skogsälskaren

Sembramänty är en retrotapet som utstrålar naturens råa skönhet, är inspirerad av den majestätiska cembratallen som tronar i Alperna och Karpaterna. Med sina detaljerade illustrationer av kottar, kvistar och långa barr, skapar denna tapet en känsla av att vara mitt i en frodig skog. Den är mer än bara en vacker tapet - den är en hyllning till naturens vildvuxna skönhet.

Ta hem den lugnande atmosfären av skogen med tapeten Sembramänty!

 

Kukot

10. Kukot – retrotapet med blommor och fåglar

Kukot, en blommig tapet prydd med fåglar, är en källa till glädje och livfullhet i varje rum. Dess tydliga 1970-talsvibbar ger en nostalgisk känsla, samtidigt som den för in en modern touch. Denna tapet är mer än bara en väggdekoration - den är en uttrycksfull design som lyfter humöret och skapar en positiv atmosfär. Kukot erbjuds i tre pigga färger.

Varför inte bekanta dig med alternativen och se vilken av dem som passar bäst i just ditt hem!

 

Fakta om Pihlgren & Ritola

  • Pihlgren och Ritola har tillverkat handgjorda ekologiska papperstapeter sedan 1930. Alla tapeter tillverkas från början till slut i Ackas i Toijala med traditionell tryckteknik och ett stort hjärta.
  • Fritjof Pihlgren och Matti Ritola skaffade en begagnad rotationstryckpress och började tillverka tapeter i Fritjofs pappas lokaler. Till en början fanns under 20 modeller i sortimentet, och de två innovatörerna skötta själva stor del av tryckarbetet. Tapeterna hittade snabbt sin publik och fabriken växte.
  • 1937 invigdes den nya tegelfärgade fabriksbyggnaden på en vacker plats i Nahkialanlampi kulturlandskap.
  • 1957 var det dags igen, då fabriken byggdes ut. Samtidigt förnyades maskineriet och en stor del av de stora rotationstryckmaskiner som införskaffades används än idag. Tapetfabriken är en av de sista som finns kvar i Finland. Pihlgren & Ritolas tapeter och hantverksdrivna produktionssätt är ett levande kulturarv.

 

Avaruuslintu trycks

Kiurujen Yö trycks

 

  • Tapettillverkningen sker i tre steg. Först trycks tapetens bottenfärg i en skild tryckpress på en ofta upp till två kilometer lång tapetvåd. När bottenfärgen har torkat trycks mönstret på själva rotationstryckmaskinen – olika mönsterrullar trycker sin andel av helheten. När alla färger och mönster är på sin plats får tapeten torka i luftiga, långa veck i fabrikens tak innan de rullas upp på en stor rulle och efterbehandlas. Till sist skärs tapeten i tio meter långa rullar och är klara för försäljning. Förarbetet, finjusteringen och de gamla tryckpressarna kräver stort hantverkskunnande. 
  • På 1950-talet ordnades många designtävlingar, och speciellt tävlingen 1958 med inbjudna deltagare gav många vackra mönster som idag är klassiker. I tävlingen deltog trendiga designers såsom Birger Kaipiainen, Rut Bryk (Fenix-lintu, Apollo), Erik Bruun (Johann Sebastian, Linneus), Jukka Pellinen (Bownet, Assyria), Lisa Johansson-Pape (Poikilo, Arki och Pilkut) samt Annikki och Ilmari Tapiovaara (2+3, Valoa ja Varjoa). Deras bidrag i tävlingen bildar Taiteilija-kollektionen, kompletterat med Ritva Kronlunds ikoniska mönster som är några av de mest spektakulära inom finländsk tapetdesign. 
  • Under tapettillverkningens guldålder på 1950-1970-talen hade Pihlgren & Ritola en egen  designavdelning, bokbinderi och många olika produktionslinjer för tapeter av olika sorter. Pihlgren & Ritola stod då för en tredjedel av Finlands tapetproduktion.
  • På 1960-talet sålde Fritjof Pihlgren (senare Pihola) sin andel och företaget har sedan dess ägts av släkten Ritola. 

 

Pikkurokokoo

Auringonkukka

 

  • I dag trycks papperstapeterna med samma traditionella tryckmetoder, i samma rödtegelfabrik på Nahkialanlampis strand som i fabrikens tidiga dagar. Eftersom tryckmetoderna är gamla är tapeterna också levande – avvikelser i färg och mönster förekommer mellan olika tryckserier och det är därför viktigt att alla tapetrullar av en tapet i ett rum har samma batchnummer. Över 80 olika tapetmönster ingår i sortimentet.

Källa: tapettitehdas.fi

 

Mera inspiration hittar du här:

Tio favorittapeter från Duro

Tio favorittapeter från Cole & Son

William Morris tapeter - tio favoriter

Tio favorittapeter från svenska Sandberg

Laura Ashleys tapeter - tio favoriter

Marimekkos nya tapeter - många favoritmönster

Rebel Walls - extraordinära muraltapeter och fantastiska fototapeter

Majvillan Poetry - härliga barntapeter till alla rum

 

Läs mera:

Svårt välja tapet? Beställ dina tapetprover från Aveo

Stor tapetguide - allt om tapeter

Hur tapetserar man? Här får du hjälp och råd om tapetsering

Byggprojekt på gång? Begär offert!

 

Vi på Aveo hjälper gärna till. Kontakta oss per e-post, chatt eller telefon.