Utforska skönheten i William Morris tapeter - tio av våra favoriter

William Morris är en pionjär inom tapetdesign, och hans arbete fortsätter att påverka inredningsdesign till denna dag. Hans engagemang för hantverk, kvalitet och skönhet, samt hans passion för naturen, återspeglas i varje bit av hans arbete. Att välja ut de tio bästa tapeterna från William Morris är ingen lätt uppgift, med tanke på att många fler än så skulle kunna förtjäna en plats på topplistan. Morris & Co:s tapeter utstrålar en detaljrikedom, tidlöshet och hög kvalitet som är svår att motstå. Vilken av dem är din favorit?

Pimpernel rakas Morristapetti

Pimpernel. Foto: Maria Vähätiitto

1. Pimpernel - klassisk blomstertapet från 1876

William Morris designade Pimpernel 1876 till sin matsal på Kelmscott House i London. Blommorna är vackra, löven virvlar i en regelbunden och symmetrisk cirkulär rytm - ett komplext och dramatiskt mönster med en övertygande tredimensionalitet, som sin ålder till trots passar bra i många hem också i dag. Lägg märke till den skickligt gjorda mönsterupprepningen. Även med dagens teknik 160 år senare är det svårt att slå William Morris i mönsterupprepning och mönsterpassning. 

 

Pure Bachelors Button.

2. Pure Bachelors Button - stormönstrad, elegant och levande tapet

Mönstret Bachelors Button designades ursprungligen 1892. Tapetmönstret har sedan dess förstorats med tapeten Pure Bachelors Button som ett dramatiskt resultat. Mönstret är enkel men ändå detaljerad, med en upprepande design av blommor och blad som skapar en känsla av rörelse och liv. Tapeten är uppseendeväckande med sina stora, virvlande blad och passar bra också i moderna hem.  

 

Lemon Tree.

3. Lemon Tree - frisk och livlig Morris-tapet med citrusinspiration

Tapeten Lemon Tree är inspirerad av William Morris älskade tapet Fruit, men enklare och mer avskalad. Lemon Tree är fräsch och lugn och mönstret är ett av Morris & Co:s mest luftiga. I Morris tapeten används en rad olika färger för att skapa en känsla av djup och textur i designen. De djupa gröna tonerna i bladen kontrasterar vackert med de ljusa gula citronerna, vilket skapar en levande och livfull bild.

 

Marigold.

4. Marigold - enkel men mångsidig tapet

Blommiga tapeten Marigold från 1875 är omsorgsfullt utformat för att framhäva de större blommorna och skapa en harmonisk balans mellan olika skalor. De små blommorna och bladen fungerar som en elegant bakgrund som ger en visuell ram för de mer framträdande blommorna. Detta skapar en visuell hierarki och ger mönstret en dynamisk och intressant dimension.

En av de fördelar med Marigold är dess flexibilitet i färgalternativ. Utöver det ursprungliga mönstret med blommor och blad i olika nyanser, finns det även enfärgade alternativ i blå, gröna, beige och röda färger. De lugna enfärgade alternativen ger möjlighet att skapa en mer subtil och avskalad estetik, samtidigt som mönstrets struktur och detaljer fortfarande behålls.

 

Strawberry Thief.

5. Strawberry Thief -  förtrollande tapet med fågelmotiv

William Morris tapet Strawberry Thief är ett ikoniskt verk som fångar fantasin med sitt charmiga och detaljerade mönster. Tapeten presenterar en scen där fåglar smyger sig fram för att stjäla läckra jordgubbar, och varje liten detalj i mönstret berättar en historia. Den noggranna designen skapar en känsla av djup och rörelse, vilket gör att ögat ständigt upptäcker nya element och nyanser vid varje betraktelse. Tapetens rika färger och detaljer gör den till en perfekt dekorativ accent i både traditionella och moderna inredningar.

Genom att integrera denna tapet i ditt hem kan du skapa en atmosfär av lekfullhet och fascination. Varje gång du betraktar den kommer du att upptäcka något nytt!

 

Pure Thistle.

6. Pure Thistle - klassisk designtapet i modern tappning

Tapeten Pure Thistle , designad av John Henry Dearle, är en enastående skapelse som fortsätter att imponera med sitt unika mönster och konstnärliga utförande. Tapeten är en del av de fem Morristapeterna som maskintrycktes i början av 1900-talet och har sedan dess blivit en tidlös favorit för inredningsentusiaster. Det som gör Pure Thistle så fascinerande är dess överdimensionerade mönster och geniala planering. Vid första anblicken kan det vara svårt att upptäcka mönsterupprepningen, vilket ger tapeten en illusion av att vara oändligt och oavbruten. Detta är ett bevis på skickligheten och omsorgen som ligger bakom designen. Tapeten finns i fem färgvariationer, varav en försedd med pärlor.

 

Golden Lily. 

7. Golden Lily - en blommig konstnärlig skatt

Tätt mönstrade blommiga tapeten Golden Lily har ett djup tack vare både djupa och luftiga färger, som alla skapar dramatik på sitt sätt. Designad av J.H. Dearle år 1899, är denna tapet ett mästerverk av färg och komposition. Varje färgnyans spelar en roll i att skapa dramatik och förstärka tapetens uttryck. De blommiga motiven är detaljerade och välavvägda, vilket ger en känsla av hantverk och precision i designen. Varje blomma och blad är omsorgsfullt utformade och sammanvävda för att skapa en enhetlig helhet. Med sin tidlösa skönhet är Golden Lily en tapet som kan förvandla vilket rum som helst till en plats av konstnärlig förundran. 

 

Pure Willow Bough.

8. Pure Willow Bough - utforska tidlös skönhet med älskad bladtapet

Tapeterna Willow och Willow Bough är två av William Morris mest älskade tapeter som erövrat många hjärtan. Deras slingrande bladverk fångar fantasin med sin sofistikerade och livfulla design, vilket återspeglar Morris djupa kärlek till naturen och den pittoreska engelska landsbygden. Pure Willow Bough, är å andra sidan, en förenklad version med en mer avskalad färgsättning. Trots sin enklare stil behåller den fortfarande sin omisskännliga skönhet och elegans. Genom att omfamna en skandinavisk smak adderar den en touch av nordisk stil till interiören. Utforska dessa älskade tapeter och låt dem föra in en touch av Morris magi i ditt eget hem!

 

Brophy Trellis.

9. Brophy Trellis - grafisk Morristapet med geometrisk skönhet

Alla Morristapeter är inte enbart blommiga. Brophy Trellis har ett regelbundet geometriskt formspråk. Tapeten har gjort sig förtjänt som en av de mest kända av grafiska tapet världen över. Ursprungligen skapad som takpapper av Andrew Brophy, har denna grafiska tapet blivit ett unikt och spännande val för dem som vill kombinera stil och naturens skönhet. I tapeten Brophy Trellis  har blommor och löv från en av William Morris dotter Mays skapelser förenats med Brophys mönster med den här grafiska tapeten som slutresultat. Utforska Brophy Trellis och upptäck det bästa av båda världar i en enda tapet!

 

Chrysanthemum.

10. Chrysanthemum - en ikonisk blommig tapet från 1877!

Den utsmyckade blommiga tapeten Chrysanthemum formgavs av William Morris 1877. Tapeten är ett mästerverk av detaljer och elegans. Varje blomma och blad är omsorgsfullt utformade för att skapa en harmonisk och livfull komposition på väggen. Chrysanthemum är en hyllning till naturens skönhet och William Morris passion för blommor. Denna ikoniska tapet har blivit återproducerad för att bevara originalmönstrets skönhet och charm. Förutom färger som troget återskapar originalet, finns det också en mjukare färgskala som förstärker tapetens karaktär. Med inslag av subtila metallfärger får tapeten en extra dimension och skapar en förtrollande atmosfär i rummet. Upplev en tapet som ger liv och glädje till dina väggar med sitt fantastiska mönster och unika färgpalett!

 

Fakta om William Morris

  • I 160 år har William Morris tapeter fascinerat omvärlden. Tapeterna älskas för sina naturnära och oförglömliga mönster, för sin tidlöshet och sin kvalitet. 
  • William Morris levde 1834-1896. Han växte upp på den engelska landsbygden i Essex där han lärde sig älska naturen som han sedan tog inspiration från i sina mönster.  Han var såväl designer som miljöaktivist, poet, politisk teoretiker och förläggare.
  • Morris första tapet Trellis designades 1862 och Daisy var den första tapeten som trycktes. 
  • Hans inredningsföretag Morris, Marshall, Faulkner & Co grundades 1861 och gick i ledningen för Arts & Crafts-rörelsen, Storbritanniens konst- och hantverksrörelse på 1800-talet.
  • 1875 döptes företaget om till Morris & Co och blev en av de mest kända tillverkarna av tyg och tapeter av högsta kvalitet. Än i dag används originalmönster från 1800-talet för att reproducera William Morris mönster. De anpassas till dagens krav och inredning men med respekt för det ursprungliga hantverket.
  • William Morris mönster har stått sig bra över tiden och känns fräscha och relevanta ännu 160 år senare. Mönstren är oftast väldigt detaljrika men samtidigt lugna och harmoniska. Han jobbade med symmetri och struktur och ville att mönstrens upprepning inte skulle dominera eller försämra motiven utan erbjuda lugn och ordning.
  • Inredningsarkitekten Ben Pentreath säger att William Morris var en mästare i konsten att upprepa.  Ben Pentreath står bakom Queen Square-kollektionen, där originalmönster har anpassats till 2000-talets publik med nya färger. 
    - Mönsterupprepningarna fungerar samtidigt i större och mindre skala, som vackert sammansatta musikstycken med stora teman och fina detaljer samtidigt, säger Ben Pentreath.
  • Kärleken till naturen syns i William Morris mönster. Han kopierade inte blommorna och bladen, utan såg skönheten och mixade intrycken från naturen med inspiration från renässansen och konsten.

Källa: morrisandco.sandersondesigngroup.com

 

Mera inspiration: 

Tio favorittapeter från Cole & Son

Pihlgren & Ritola - finländska papperstapeter med traditioner

Tio favorittapeter från Duro

Tio favorittapeter från svenska Sandberg

Laura Ashleys tapeter - tio favoriter

Marimekkos nya tapeter - många favoritmönster

Rebel Walls - extraordinära muraltapeter och fantastiska fototapeter

Majvillan Poetry - härliga barntapeter till alla rum

 

Läs mera:

Svårt välja tapet? Beställ dina tapetprover från Aveo

Stor tapetguide - allt om tapeter

Hur tapetserar man? Här får du hjälp och råd om tapetsering

Byggprojekt på gång? Begär offert!

 

Vi på Aveo hjälper gärna till. Kontakta oss per e-post, chatt eller telefon.